Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

28η

 28 Οκτώβρη ημέρα της νίκης του πνεύματος επί της ύλης.

Η Ελλάδα είναι συνηθισμένη σε τέτοιες νίκες. Αποτελεί τη συνέχεια μιας μακράς παράδοσης, γι’ αυτό και αντιτάχτηκε αυτή πρώτη ενάντια στα μηχανοκίνητα και τα βομβαρδιστικά του Άξονα με μοναδικά εφόδια τη συνέχεια αυτής της παράδοσης που εκφράζει  η ψυχή των Ελλήνων η ευστροφία του νου, η πρωτοβουλία του ατόμου και το πνεύμα της θυσίας.

Χάρισε η Ελλάδα την πρώτη νίκη στην Ευρώπη και ορθωνόταν πάλι μπροστά σε ένα παράλογο πόλεμο η μόνη διεκδικήτρια των ιδανικών του πολιτισμού, σεβόμενη την ελευθερία του ανθρώπου και αγωνιζόμενη μόνο γι’ αυτή.

Ξανάβρισκε έτσι  η Ελλάδα την Ελλάδα, αυτή που είχε δώσει στην Ευρώπη ως νόημα ζωής την ανθρωπιά, για να εδραιώσει το δυτικό πολιτισμό.

Σήμερα διαπιστώνει εύκολα κανείς μόνο την κυριαρχία των ισχυρών του χρήματος αλλά και την στρατιωτική επιβολή της ειρήνης με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Η ελληνική ψυχή μπορεί και είναι υποχρεωμένη να πορεύεται μέσα στα δύσκολα σε μια πορεία δημιουργική και με σκοπό να μεγαλουργεί, όπως άλλωστε είναι στη μοίρα της να το πράττει.


27 Οκτώβρη 2004

Τα σχολεία του νομού μας τίμησαν την εθνική επέτειο με γιορτές και εκδηλώσεις.

Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους εκπαιδευτικούς κυρίως, κόντρα στα περίεργα και παράξενα της εποχής να μυήσουν τους μαθητές στα γεγονότα αυτά. Σίγουρα δεν γίνεται αποσπασματικά, ούτε μόνο στις επετείους, αλλά αποτελεί μια συνέχεια της όλης σχολικής διαδικασίας. Δυστυχώς την ύλη της νεότερης ιστορίας τη διδάσκονται οι μαθητές στο τέλος της σχολικής χρονιάς γι’ αυτό και η παρακολούθηση δυσκολεύει. Η επανάληψη των γιορτών όμως κάθε χρόνο  θα έπρεπε  να φέρει και τη γνώση και το βίωμα. Πολλές φορές όμως καταντά ρουτίνα και ξεπέφτει, όταν δεν υπάρχει μεστός λόγος και μηνύματα, όταν δεν γίνεται αναφορά  στο παρόν και τη σύγχρονη εποχή.

Καλείται σήμερα ο εκπαιδευτικός να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών, να διεγείρει την προσοχή με όποιον τρόπο μπορεί για να ξεφύγουν από τα εύκολα και ελκυστικά όμως καθημερινά μηνύματα της τηλεόρασης και των άλλων μέσων διασκέδασης και ενημέρωσης.

Απαιτεί χρόνο, κόπο, γνώσεις αλλά και υποκριτική τέχνη θα έλεγε κανείς Και το σπουδαιότερο μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο και για τους μαθητές.

Σήμερα αυτό το μάθημα ιστορίας το παρουσίασαν με τον ξεχωριστό τους τρόπο οι μαθητές και οι καθηγητές του ΤΕΕ Προσοτσάνης. Με την καθοδήγηση του φιλόλογου Βασίλη Σταθάτου παρουσιάστηκαν έντεχνα δραματοποιημένα στοιχεία της τοπικής ιστορίας, η Αντίσταση και η Δράμα, που πρώτη σε όλη την Ευρώπη αντιστάθηκε στον Άξονα και στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Και φυσικά η αναφορά στο παρόν. Το τώρα και το σήμερα. Οι πόλεμοι και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σήμερα, τα σύμβολα και η καπηλεία τους, αλλά και ο εξευτελισμός και ο διασυρμός τους.

Οι μαθητές αγκάλιασαν και απέδωσαν τέλεια το ρόλο τους. Μακάρι να έμεινε κάτι από αυτό το μάθημα της ιστορίας σε όλους μας. Συνειδητά ή ασυνείδητα, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα αποδώσει καρπούς.

Συνεργάστηκαν με τον Βασίλη Σταθάτο η Σοφία Βαλασιάδου και ο καθηγητής της Πληροφορικής και με τη τεχνολογία αλλά και με τις μουσικές του ικανότητες.

Στήριξε ο διευθυντής του Σχολείου Σταύρος Καλούμενος και όλοι οι συνάδελφοι. Παρευρέθη ο Δήμαρχος και εκπαιδευτικός κ Μακρής και ο Προϊστάμενος Τεχνικής Εκπ/σης Χρήστος Τελλίδης.

Συγχαρητήρια σε όλους.







Εκδηλώσεις του Αθλητικού Γυμνασίου Ξηροποτάμου

 

28η Οκτώβρη

Μια πραγματικά ξεχωριστή γιορτή για τους μικρούς μαθητές. Ο υπεύθυνος καθηγητής Αναστάσιος Τοκατλής κατάφερε να αγγίξει τις «ευαίσθητες χορδές» των μαθητών παρουσιάζοντας το μήνυμα της επετείου μέσα από τους στίχους των τραγουδιών της εποχής εκείνης, αλλά και μετέπειτα. Δίσκοι παλιοί με τα ωραία εξώφυλλά τους κοσμούσαν και δίδασκαν παράλληλα. Προβολές διαφανειών έδειχναν τα γεγονότα  . Αναλυτικός πίνακας με τις ημερομηνίες βοηθούσε τους μαθητές να κατανοήσουν την ιστορική αυτή εποχή.

Η κατοχή, η πείνα και η αντίσταση μέσα από εικόνες .

Και βέβαια για κάθε θέμα και το ανάλογο τραγούδι . Είχαν τη χαρά οι μαθητές και οι καθηγητές να σιγοψιθυρίσουν τους στίχους των τραγουδιών μιας και προβάλλονταν στην οθόνη. Ακούει πολλές φορές κανείς τραγούδια ρεμπέτικα και δεν πάει το μυαλό, ότι αναφέρονται στα χρόνια της αντίστασης. «Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω τη ρεζέρβα να τους πάρω.

 

Ο περίπατος του μήνα Νοέμβρη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας.

Με αρκετό ενδιαφέρον οι μαθητές πρόσεξαν τα εκθέματα του Μουσείου.

Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν από τον πρώτο θάλαμο της προϊστορικής εποχής.

Οι πρώτοι κάτοικοι νομάδες χρησιμοποιούν οστέινα και λίθινα εργαλεία και όπλα. Το πρώτο νοικοκυριό στους Σιταγρούς όταν πια οι άνθρωποι εγκαθίστανται μόνιμα ως γεωργοί και κτηνοτρόφοι, και με αυτάρκεια παράγουν, αποθηκεύουν, υφαίνουν, οικοδομούν αλλά  διακοσμούν και λατρεύουν. Ειδώλια λατρευτικά που φανερώνουν τη λατρεία και εδώ ίσως μιας θεάς της γονιμότητας και της ευφορίας της γης. Όπλα που φανερώνουν τον σκληρό αγώνα της αυτοάμυνας. Μεταλλουργία και αγγειοπλαστική.  Δείγματα τοπικών εργαστηρίων  αλλά και επείσακτα, που φανερώνουν σχέσεις φιλικές, εμπορικές αλλά και παρουσίας άλλων στην περιοχή

Για πολλά χρόνια έλεγχε την περιοχή όλη η Θάσος. Αργότερα η Αθήνα και στη συνέχεια οι Μακεδόνες. Ισχυρό κέντρο της περιοχής η πόλη των Φιλίππων. Η παρουσία των Ρωμαίων αφήνει στην περιοχή αρκετές λατινικές επιγραφές, ψηφίσματα αλλά και στοιχεία των κλασικών χρόνων 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου