Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

28η στο ΕΠΑΛ Προσοτσάνης και Μακεδονικός Αγώνας στη Νομαρχία 2004

27 Οκτώβρη 2004 
Τα σχολεία του νομού μας τίμησαν την εθνική επέτειο με γιορτές και εκδηλώσεις.
Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους εκπαιδευτικούς κυρίως, κόντρα στα περίεργα και παράξενα της εποχής να μυήσουν τους μαθητές στα γεγονότα αυτά. Σίγουρα δεν γίνεται αποσπασματικά, ούτε μόνο στις επετείους, αλλά αποτελεί μια συνέχεια της όλης σχολικής διαδικασίας. Δυστυχώς την ύλη της νεότερης ιστορίας τη διδάσκονται οι μαθητές στο τέλος της σχολικής χρονιάς γι’ αυτό και η παρακολούθηση δυσκολεύει. Η επανάληψη των γιορτών όμως κάθε χρόνο θα έπρεπε να φέρει και τη γνώση και το βίωμα. Πολλές φορές όμως καταντά ρουτίνα και ξεπέφτει, όταν δεν υπάρχει μεστός λόγος και μηνύματα, όταν δεν γίνεται αναφορά στο παρόν και τη σύγχρονη εποχή.

Καλείται σήμερα ο εκπαιδευτικός να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών, να διεγείρει την προσοχή με όποιον τρόπο μπορεί για να ξεφύγουν από τα εύκολα και ελκυστικά όμως καθημερινά μηνύματα της τηλεόρασης και των άλλων μέσων διασκέδασης και ενημέρωσης.
Απαιτεί χρόνο, κόπο, γνώσεις αλλά και υποκριτική τέχνη θα έλεγε κανείς Και το σπουδαιότερο μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο και για τους μαθητές.

Σήμερα αυτό το μάθημα ιστορίας το παρουσίασαν με τον ξεχωριστό τους τρόπο οι μαθητές και οι καθηγητές του ΤΕΕ Προσοτσάνης. Με την καθοδήγηση του φιλόλογου Βασίλη Σταθάτου παρουσιάστηκαν έντεχνα δραματοποιημένα στοιχεία της τοπικής ιστορίας, η Αντίσταση και η Δράμα, που πρώτη σε όλη την Ευρώπη αντιστάθηκε στον Άξονα και στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Και φυσικά η αναφορά στο παρόν. Το τώρα και το σήμερα. Οι πόλεμοι και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σήμερα, τα σύμβολα και η καπηλεία τους, αλλά και ο εξευτελισμός και ο διασυρμός τους.

Οι μαθητές αγκάλιασαν και απέδωσαν τέλεια το ρόλο τους. Μακάρι να έμεινε κάτι από αυτό το μάθημα της ιστορίας σε όλους μας. Συνειδητά ή ασυνείδητα, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα αποδώσει καρπούς.
Συνεργάστηκαν με τον Βασίλη Σταθάτο η Σοφία Βαλασιάδου και ο καθηγητής της Πληροφορικής και με τη τεχνολογία αλλά και με τις μουσικές του ικανότητες.

Στήριξε ο διευθυντής του Σχολείου Σταύρος Καλούμενος και όλοι οι συνάδελφοι.
Παρευρέθη ο Δήμαρχος και εκπαιδευτικός κ Μακρής και ο Προϊστάμενος Τεχνικής Εκπ/σης Χρήστος Τελλίδης

Συγχαρητήρια σε όλους








Από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από την έναρξη του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα.
Η χορωδία του Μουσικοδραματικού Συλλόγου της Χωριστής «Η αναγεννηθείσα Μακεδονία», με τη διδασκαλία του μουσικού Aγγελου Μανάβη και τους μουσικούς, μαθητές τους Μουσικού Σχολείου Δράμας:

· Τζιρίτη Δημοκράτη, κλαρίνο

· Μαυρόπουλου Γιάννη, λαούτο

· Σαμαρά Νίκου, ούτι και

· Δημαράκη Βασίλη, κρουστά.

Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου χορεύει Μακεδονίτικους χορούς

1. Γαλάζια Περιστέρα
Τοπικός χορός που χορεύεται και σε γειτονικά χωριά.
Τραγουδήθηκε και χορεύτηκε κατά τα χρόνια της μακραίωνης σκλαβιάς στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το τραγούδι θα μπορούσε κανείς να το εντάξει, σύμφωνα με το περιεχόμενό του, στα ερωτικά τραγούδια. Οι ειδήμονες, όμως, θεωρούν ότι το περιεχόμενο των στίχων είναι αλληγορικό. Και το βαθύτερο νόημα τους βασίζεται στο πάθος των Ελλήνων της Μακεδονίας για την ελευθερία.
« Η γαλάζια περιστέρα» που πέταξε και πάει σαπέρα»
«Στο γιαλό ψηλά πετούσε και το ταίρι της ζητούσε»
Φανερώνουν την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής και όλης της Μακεδονίας, να ενωθούν με την ελεύθερη Ελλάδα.
Γαλάζια περιστέρα είναι η σημαία, που πετά πάνω από βουνά και θάλασσες και πάει να βρει το ταίρι της, που είναι η ελευθερία

2. 2. Το Αμπέλι
Τραγουδήθηκε και χορεύτηκε στο Δοξάτο, όπως και σε άλλα μέρη. Στον κάμπο της περιοχής υπήρχαν αμπελώνες και ληνοί από πολύ παλιά Πομπές και δρώμενα της Διονυσιακής λατρείας συνδέονται ακόμη με την άμπελο και τους καρπούς της. Μεγάλα ρακοκάζανα παρήγαγαν αργότερα εκλεκτό τσίπουρο. Και μια από τις πρώτες μονάδες αεριούχων ποτών δημιουργήθηκε στο Δοξάτο. Σήμερα παράγεται πάλι εξαίρετη ποικιλία κρασιού και τσίπουρου. Οι Δοξατιανοί γλετζέδες διασκέδαζαν τραγουδούσαν και χόρευαν το ανάλογο τραγούδι, στον ρυθμό των εργασιών που περιγράφονται (από το κλάδεμα, κορφολόγημα ως τον τρύγο και το πατητήρι)

3. Στον Άδη θα κατέβω
Συρτός χορός

Η Βυζαντινή Δημοτική χορωδία «Δομέστικοι της Δράμας
Με τη διεύθυνση των αδελφών Γρηγόρη και Πέτρου Παπαεμμανουήλ
Η χορωδία της Νικήσιανης με τον κ. Δασκαλούδη και με τους Δομέστικους της Δράμας και τους αδελφούς Παπαεμμανουήλ 


ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Η φωτογραφία βρέθηκε στο Δοξάτο

Από την εποχή του 1908.όταν αδελφωμένοι όλα τα έθνη γιόρτασαν το νέο σύνταγμα Εδώ οι ομάδες του Απόστολου και του Γκόνου Γιώτα

 Ο Απόστολος Ματόπουλος ήταν από το Γιδά (= Αλεξάνδρεια) και δρούσε στο βάλτο των Γιαννιτσών με τη μικρή του ομάδα ως υπαρχηγός του Γκόνου Γιώτα.

Δοξατιανοί πρόκριτοι είναι ενταγμένοι στις μυστικές ομάδες και χρησιμοποιούν τα δώματα των όμορφων κατοικιών για τις κρυφές συναντήσεις και την περίθαλψη τραυματιών. Στις ένοπλες ομάδες της περιοχή, όπως αυτής του καπετάν Τζάρα προσχωρούν Δοξατιανοί αγωνιστές όπως ο Δημήτριος Κομήτης κ.ά.

Eνδεικτικά αναφέρονται:

Ο Θωμάς Βογιατζής και τα παιδιά του Αθανάσιος, Μιχαήλ, Νικόλαος και Κλεάνθης. Με τον Κλεάνθη αναφέρονται ο Γεώργιος Αργυριάδης, ο Ωρολογάς και ο πρόεδρος της κοινότητας.

Ακόμη αναφέρονται οι: Θασίτης Αγγελος, Αθανάσιος Βογιατζής, Θεόδωρος Τζήμου, Θεόδωρος Αργυριάδης,  Χατζηδημητρίου Δημήτριος, Χατζηβασιλείου Αναστάσιος, Σπύρος Μπαζίνας, Λάμπρου Κώστας, Νίκος Κώνστας, Αριστοτέλης Γιαννάκης, Κερκωστάκης της Λεμονιάς και Βασίλης της Μαρούδας,  Προδρόμου  Νικόλαος, Τζήμος Δημοσθένης, Χατζηβασιλείου Διονύσιος και Αργυριάδης Χριστόδουλος. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου