Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

από το ημερολόγιο των δράσεων ως υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων:Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς στις 12-4-2005 με θέμα το "σχολείο σε κίνηση" και με τη συνεργασία με τον Δ/ντή του φεστιβάλ αείμνηστο τώρα Αντώνη Παπαδόπουλολ


Διοργάνωση ημερίδας Πολιτιστικών Προγραμμάτων με θέμα: «Το σχολείο σε κίνηση»
Σας ενημερώνουμε, ότι στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας διοργανώνεται, ημερίδα τη Δευτέρα 11 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου και ώρα 11:00 με θέματα:
1.     Παρουσίαση της σχολικής ταινίας «κοίτα ποιοι μιλάνε» του Ε Λ Καλαμπακίου από τον καθηγητή Στέλιο Λαζαρίδη
2.     Εισήγηση από το Δντή του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους κ. Αντώνη Παπαδόπουλο
3.     Χοροί και τραγούδια του Nομού Δράμας ( Καλή Βρύση, Βώλακας, Πύργοι, Πετρούσα, Ξηροπόταμος και Μοναστηράκι) Εισήγηση, διδασκαλία: Καρατζόγλου Αλέξανδρος αποσπασμένος καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής
4.     Παρουσίαση προγράμματος διοργάνωσης μαθητικών αγώνων χορού στη Δράμα
5.     Πασχαλινό CD από το Γυμνάσιο Φωτολίβους
Ο Δ/ΝΤΗΣ
ΑΣΤΥΑΝΑΞ ΚΥΡΤΣΗΣ


Τοπικές ειδήσεις






12/04/2005
Στα θέματα του κινηματογράφου και του χορού ήταν αφιερωμένη η ημερίδα που διοργάνωσε η Δ/θμια Εκπ/ση Δράμας
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο νομαρχιακός Σύμβουλος και αρμόδιος για θέματα πολιτισμού και τουριστικής ανάπτυξης κ. Αργύρης Πατακάκης συγχάρηκε τους μαθητές και τους καθηγητές για τις όμορφες πρωτοβουλίες τους και τόνισε την προσπάθεια που θα έπρεπε να γίνει στους μαθητές και στα σχολεία για τη εκλέπτυνση του γούστου τους και των ενδιαφερόντων τους. Η ενασχόληση με την τέχνη, τον κινηματογράφο, το χορό θα πετύχει τη βελτίωση της αισθητικής τους και των τηλεοπτικών προτιμήσεων τους.

Κύριοι συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη διοργάνωση αυτή, που γίνεται στα πλαίσια ενός ευαίσθητου και συνάμα πολύ σημαντικού τομέα του πολιτισμού.
Η Διεύθυνση και εμείς όλοι στηρίζουμε κάθε προσπάθεια μαθητών και καθηγητών και ενισχύουμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη όλων αυτών των ενδιαφερόντων στο σχολείο, αλλά και έξω από αυτό,

Περιμένουμε μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, τη δημιουργία καλλιτεχνικού σχολείου στη Δράμα. αλλά και το περαιτέρω ενδιαφέρον για τα ήδη υπάρχοντα.
Σήμερα θα ακούσουμε από τους πιο ειδικούς δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα για την περιοχή μας.
Για τον κινηματογράφο και τους παραδοσιακούς χορούς της Δράμας.

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τους καθηγητές του Ε.Λ. Καλαμπακίου για τη δημιουργία τους. Γνωρίζουμε ότι όλα τα σχολεία βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση. Και ευχόμαστε δημιουργική πορεία και διακρίσεις για όλους και ιδιαίτερα για όσους συμμετέχουν στους περιφερειακούς καλλιτεχνικούς μαθητικούς αγώνες που διενεργούνται αυτήν την εποχή.
Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
Τελλίδης Χρήστος Δ/ντης τεχνικής εκπαίδευσης Δράμας.

Ο Δ/ντής του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας και σύμβουλος κινηματογράφου κ Αντώνιος Παπαδόπουλος
παρουσίασε σύντομα στους εκπαιδευτικούς της Δράμας το θέμα «Κινηματογράφος και σχολείο» αναφέρθηκε στη σχέση του τοπικού φεστιβάλ με το φεστιβάλ μαθητικής ταινίας του Πύργου Ηλείας.
Το τοπικό φεστιβάλ, στην προσπάθεια που έκανε την χρονιά που μας πέρασε, για μια γνωριμία των μικρών μαθητών και πρώτη επαφή με εργαστήρια κινουμένων σχεδίων κατέγραψε πολύ καλές εμπειρίες και τον ενθουσιασμό των μικρών φίλων. Από τη νέα χρονιά, και αφού προηγηθεί ειδική διημερίδα για τους καθηγητές, θα υπάρχει συνέχεια σε επίπεδο γυμνασίων και Λυκείων με ανάλογο θέμα.

Ακόμη αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος στο θεσμό του μαθητικού «Πάμε σινεμά», που προφανώς δεν καταργήθηκε , αλλά ανεστάλη για ένα χρόνο με σκοπό τις σημαντικές διορθώσεις και βελτιώσεις τους. Τονίστηκε ότι ο χρόνος δημιουργίας των ταινιών ήταν πραγματικά μικρός, που μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο έπρεπε να ακολουθήσουν οι μαθητές τις οδηγίες ενός σκηνοθέτη.
Για τις απονομές βέβαια με το «χολυγουντιανό στυλ» , τη συμμετοχή παρουσιαστών και τις ζωηρές επευφημίες των μαθητών , δεν συνάδουν ούτε στο ήθος ούτε στη ζητούμενη ποιοτική παρουσία των νέων.
Ποια είναι η προσπάθεια του φεστιβάλ και των ειδικών συμβούλων της 7η Τέχνης

Φυσικά και δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια πλειάδα ανέργων σκηνοθετών, αλλά οι μαθητικές ταινίες και η ενασχόληση με τον κινηματογράφο εκτός των άλλων:
καλλιεργούν την σκέψη και οξύνουν την κριτική σκέψη
Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δημιουργία «έλλογων θεατών», που με την ανάλογη κρίση και την καλλιέργεια, το σωστό προβληματισμό θα είναι δυνατόν να αντισταθούν μπροστά σε ό, τι άσχημο και κακόγουστο τους προσφέρεται. απλόχερα από την τηλεόραση και τα άλλα προγράμματα.

Ο κ Παπαδόπουλος τόνισε ακόμη ότι :
Τα αποτελέσματα της καλλιτεχνικής αυτής παιδείας είναι κάπως αργά, αλλά το μεράκι και η ευαισθησία των ανθρώπων του φεστιβάλ της Δράμας έφερε ήδη καρπούς και επηρέασε νέους, γεγονός που φαίνεται, στο ότι φοιτούν αρκετοί Δραμινοί φοιτητές στην ανώτατη σχολή κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει ο κ. Παπαδόπουλος.

Για την ταινία, πόνημα πραγματικό του Ε. Λυκείου Καλαμπακίου και την εκπληκτική δουλειά του καθηγητή Στέλιου Λαζαρίδη, εκτός των πολύ καλών λόγων
ο κ Παπαδόπουλος τόνισε ότι θα ήταν πραγματικά πολύ καλό να τη δουν όλοι οι καθηγητές. Και θα αποτελούσε πολύτιμο εργαλείο στο παιδαγωγικό τους έργο.

Χοροί της Δράμας
Τυχεροί πραγματικά οι καθηγητές που παρακολούθησαν το σεμινάριο του καθηγητή Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Αλέξανδρου Καρατζόγλου.
Χόρεψαν και δημιούργησαν ταχύτατα ακόμη μια δυναμική ομάδα έτοιμη για παράσταση.
Δυναμικός και ταχύτατος, εκφραστικός, γνώστης της κίνησης , των στίχων της μουσικής και όλων των απαραίτητων στοιχείων των χορών της Δράμας, μετέδωσε ταχύτατα σε χορευτές και θεατές το μεράκι και τον ενθουσιασμό του.

Χοροί που διδάχτηκαν:
- ΤΖΑΝΕ ΠΟΤΑΜΕ ΒΩΛΑΚΑΣ
- ΕΥΖΩΝΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
- ΝΑ ΔΕΙΣ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ
- ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
- ΜΠΑΙΝΤΥΣΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
- ΤΕΣΚΑ-ΤΕΣΚΑ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
- ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΒΩΛΑΚΑΣ
- ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΤΣΟΥΡΑΠΙΑ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑ
- ΚΟΡΗ ΕΛΕΝΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑ
- ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑ ΒΩΛΑΚΑΣ






Ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές και πιστεύουμε ότι ο σπόρος θα καρποφορήσει πραγματικά, ώστε να ευαισθητοποιηθούν συνάδελφοι και μαθητές στα όμορφα και κοπιαστικά συνάμα θέματα της τέχνης και του πολιτισμού.






















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου