Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ομιλία του Ιωάννη Δαγκλή


Ο Ιωάννης Δαγκλής γεννήθηκε στη Δράμα το 1964.

Οι γονείς του Αλέξανδρος και Ανθή γεννήθηκαν στα Κύργια Δράμας από μικρασιάτες πρόσφυγες.

Ο κ. Δαγκλής τελείωσε το Γυμνάσιο Κυργίων και το Λύκειο Δοξάτου, αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ το 1986 και πήρε το διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το 1991.

Από το 2003 είναι Ερευνητής Α΄ βαθμίδας στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε από το 2006 και ως διευθυντής.

Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί στο ερευνητικό ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Γερμανίας και στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ και έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Nagoya στην Ιαπωνία και στο Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής της Ουνέσκο στην Τεργέστη.

Ο κ. Δαγκλής έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και το έργο του έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης, όπως δείχνουν οι περισσότερες από χίλιες τριακόσιες (1300) αναφορές που έχουν γίνει σ' αυτό στη διεθνή βιβλιογραφία.

Επιπλέον έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία διαστημικής φυσικής ως επιμελητής έκδοσης και μέλος της συγγραφικής ομάδας. Το ένα από αυτό είναι συνιστώμενο διδακτικό εγχειρίδιο διαστημικών επιστημών από τον ΟΗΕ.

Είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας,
μέλος συμβουλευτικών επιτροπών της NASA και της ESA (αμερικανικού και ευρωπαϊκού οργανισμού διαστήματος αντίστοιχα), μέλος των επιστημονικών ομάδων τεσσάρων διαστημικών αποστολών της NASA και της ESA, και εμπειρογνώμων αξιολόγησης διαφόρων διεθνών οργανισμών.

Υπηρέτησε για 3 χρόνια ως εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη θεματική προτεραιότητα Διάστημα του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκτός από το επιστημονικό του έργο έχει και πλούσιο εκλαϊκευτικό συγγραφικό έργο, με περισσότερα από 130 άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.

Τέλος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας, η οποία στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας 2009 διοργανώνει διαλέξεις αστρονομίας στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αρκετές άλλες πόλεις της χώρας.

Ο κ. Δαγκλής θα μας μιλήσει για τη σχέση του Ήλιου με τους πλανήτες και για την σημασία αυτής της σχέσης για τον άνθρωπο, σήμερα και στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου